Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Козаченко Лілія, користувач 1ua
Лілія Козаченко
Тема: Прозаїк Василь Врублевський

Василь Марцельович Врублевський народився 9 квітня 1963 року в селі Карвинівка, Романівського (Дзержинського) району, Житомирської області. Закінчив місцеву середню школу.

У 1989 році закінчив філологічний факультет Житомирського державного педагогічного інституту ім. Івана Франка за спеціальністю “Українська мова і література”.

Василь Врублевський працював для житомирських періодичних видань, а також, для таких видавництв  як “Періодика” та “Вісник”.

У 1989 році разом з Володимиром Даниленко та Ярославом Зайко публікував “підпільний” літературно-публіцистичний альманах  “Житній ринок”.

У 1990 році був ініціатором створення всеукраїнського літературно-мистецького журналу “Авжеж!”, а також, його постійним редактором.  У 1993 році заснував видавничий дім під тією ж назвою. У 2002-05 рр. - видавець та головний редактор газети 'Вільне слово'.

Завдяки старанням Василя Врублевського  ряд молодих авторів змогли опублікувати свої твори.

В. Врублевський є автором книг прози: “Замах на генсека” (1992); “Сім історій” (1993); “Тріщини”(1998).Понадто - роману 'Нардепка'(2004); поетичної збірки 'Свято останньої ночі” (1993) та “Перонний модерн” (2000). Він є також упорядникoм і автором вступу до антології  'Проклятого віку струна' (1992).

Окремі твори перекладені білоруською, німецькою, польською, англійською, хорвацькою чеською, російською мовами.

Письменник видавався також як літературний критик (близько 20 статей у рiзних часописах), є дослідником української літератури першої чверті 20 століття.

2 червня 2011


1


  Закрити  
  Закрити